Links

Tuin inrichten? Wil je een tuin met een moderne look, Kies dan voor schanskorven laten plaatsen. Met Thienpônt Droomtuinen is er de mogelijkheid om LED-verlichting of watervallen in te bouwen. Bel nu snel voor een vrijblijvende offerte en gratis advies. Kwaliteitsvolle service. Vrijblijvende offerte. Vakkundige afwerking. Jarenlange ervaring. Services: Tuinaanleg, Tuinonderhoud.

Bouwsector draait op volle toeren

Bouw- of verbouwplannen? Dan gaat u maar beter tijdig op zoek naar de juiste vakmensen. De bouwsector heeft de komende maanden immers de handen vol. Bij een op de drie bouwbedrijven staat het orderboek al voor de rest van het jaar vol. Wachttijden van zes maanden zijn geen uitzondering. ‘Jaren geleden dat we nog in zo’n comfortabele situatie zaten’, aldus de sector.

De 14 metselaars van Bouwonderneming Verkest uit het West-Vlaamse Wingene konden bij hun terugkeer uit bouwverlof meteen vol aan de bak. En dat zal de komende maanden niet anders zijn: het orderboek staat vol. “Voor dit jaar kunnen we er niks meer bijnemen – nieuwe projecten kunnen ten vroegste na Nieuwjaar worden opgestart.” Niet alleen bij Filip Verkest moeten bouwers en verbouwers maandenlang geduld oefenen: metselaars, dakwerkers, stukadoors en elektriciens over heel Vlaanderen weten na het bouwverlof wat gedaan – de bouw draait weer op volle toeren.

“Het moet zeker al een vijftal jaar geleden zijn dat we deze vrij comfortabele situatie nog hebben gekend”, zegt de zaakvoerder van de bouwfirma, vooral actief in de ruwbouw van appartementen en particuliere woningen. “Waar de wachttijd de voorbije jaren een à twee maanden bedroeg, en wij telkens tijdig een volgend project moesten zien binnen te halen, moeten klanten nu al minstens vijf maanden geduld oefenen.”

Eén op de drie Vlaamse bouwbedrijven heeft net als de firma Verkest minstens voor een half jaar fulltime werk, zo blijkt uit de bouwbarometer van de Bouwunie. “15 procent is nu zelfs minstens tot mei volgeboekt. De vorige kwartalen was dat maar bij maximum 9 procent het geval”, weet Anja Larik van het kenniscentrum voor de Vlaamse bouw-kmo’s.

Vorig jaar werden in Vlaanderen dan ook uitzonderlijk veel bouwvergunningen afgeleverd: 31.060 voor de bouw van een flat en 18.251 voor die van een eengezinswoning. Samen goed voor 49.311 nieuwe woningen, of zowat een kwart meer dan in 2017. Die projecten zitten of komen nu in de uitvoeringsfase. “De vastgoedrente blijft legendarisch laag, investeren is dus interessant”, ziet Larik als grootste verklaring. “Heel wat bouwheren hebben ook geanticipeerd op de strengere energie-eisen en samen nog versneld een pak bouwaanvraag ingediend. Maar ook de renovatiemarkt blijft het goed doen: 52 procent van die aannemers verwacht een (sterke) stijging van het aantal renovatie-opdrachten. Er moeten nog heel wat gebouwen gemoderniseerd en energiezuiniger gemaakt worden worden.”

Werk gezocht in de bouwsector?

Regelmatig is er een infoavond . Bekijk nu alle openstaande vacatures in de Bouwsector en solliciteer online.